Живи Планини – Кампания 2023 – в подкрепа на ПСС

Закупуване и окомплектоване с консумативи на четири комплекта AED за отрядите в Троян, Благоевград, Сандански и Пампорово

Целта ни е да закупим и окомплектоване с резервни батерии и консумативи (дефибрилаторни падове (pads)) – четири преносими автоматични електронни дефибрилатора (Automatic External Defibrillator – AED) за следните отряди на ПСС:

  • Троян (х. Плевен)
  • Благоевград (Картала, х.Македония)
  • Пампорово и Чепеларе
  • Сандански (ЮЗ Пирин и Беласица).

Изборът на тези отряди като бенефициент на кампанията, е съгласуван с централата на ПСС и е продиктуван от типично голямото струпване на хора в изброените райони/обекти. Също така, вече сме уточнили и конкретния модел уреди, които да бъдат закупени – Rescue SAM AED.

В името на тази цел, и въпреки съветите на много хора, да отделим нещо и за себе си, решихме тази година, 100% от печалбите от продажби на Календар “Живи Планини”, да се отделят за закупуване на AED-та. Просто така го усещаме. Точка.

След приспадане на разходите за печат на 1000 броя календари, реклама, опаковки, върнати и невзети календари, и бракувани при транспорт, това се равнява на приблизително 70% от общата цена на всеки един календар.

В числа и с повече конкретика, крайната цел е да съберем общо 21 000лв за покупката на AED комплектите.

Какво точно е AED и защо е важно да се разпространи по-широко в планините у нас?

AED се използва за подпомагане на пострадали с внезапна сърдечна смърт. Това е усъвършенствано и лесно за използване медицинско устройство, което може да анализира сърдечния ритъм и, ако е необходимо, да администрира на пострадалия електрически шок (дефибрилация), за да помогне на сърцето да възстанови ефективния си ритъм.

AED уредът е компактен, лек и лесно преносим, и предоставя възможност за реанимиране на критично пострадали директно на терен.
Разположен там, където има големи струпвания на хора и, в ръцете на обучени спасители, преносимият дефибрилатор може многократно да увеличи шансовете за оцеляване и съвсем буквално да направи разликата между живота и смъртта.

Предимството на тези уреди е, и в това, че не е нужно да си медицински специалист, за да ги използваш. Всеки уред има инструкции за употреба в пиктограми на кутията си, а също така и вградени защити срещу неправилно използване.
На практика, чрез AED, всеки, с поне базов курс по първа помощ, средна интелигентност и няколко капки елементарна съобразителност, може да окаже помощ на критично пострадал. Именно това е и причината, тези уреди да са широко разпространени по света, по летища, автогари, големи молове и дори оживени булеварди.

Човешкият живот е безценен и никой, никога не е застрахован, че нещо няма да се случи с него или близките му. И ние вярваме, че тази кампания е една малка, но изключително важна стъпка към подобряване на безопасността, на всички, които по своя си начин се наслаждаваме и пребиваваме в планината.

Пълен отчет на събраните дарение можете да проследите в ТАЗИ ТАБЛИЦА.

С развитието на кампанията ще публикуваме тук и всички платежни документи за закупените и доставени AED комплекти.

ДОКУМЕНТИ

Споразумение с БЧК/ПСС за съвместна дейност (кликни за пълна резолюция):