Живи Планини – Кампания 2023 – в подкрепа на ПСС

Закупуване и окомплектоване с консумативи на четири комплекта AED за отрядите в Троян, Благоевград, Сандански и Пампорово

Чрез тази кампания закупихме и окомплектовахме с резервни батерии и консумативи (дефибрилаторни падове (pads)) – четири преносими автоматични външни дефибрилатора (Automatic External Defibrillator – AED) за следните отряди на ПСС:

 • Троян (х. Плевен)
 • Благоевград (Картала, х.Македония)
 • Смолян – Пампорово и Чепеларе
 • Сандански (ЮЗ Пирин и Беласица).

Изборът на тези отряди като бенефициент на кампанията, е съгласуван с централата на ПСС и е продиктуван от типично голямото струпване на хора в изброените райони/обекти. Също така, вече сме уточнили и конкретния модел уреди, които да бъдат закупени – Rescue SAM AED.

След края на кампанията, със събраните средства успяхме да закупим и най-модерен модел дрон с термокамера, за нуждите на спасителната служба при операции за търсене и спасяване.

Това беше възможно, първо заради помощта, оказана от всички дарители! Благодарение на вас, събраните средства надхвърлиха целевата сума от 21 000лв и общо събрахме 23 222 лв.

Също така, благодарение на сериозната подкрепа, която партньорите ни от GK Engineering ни оказаха, заедно постигнахме отлична цена за дефибрилаторите, като освен това, GKE предоставиха и комплект детски падове за всеки дефибрилатор.
Това ни позволи, по предложение на Емил Нешев от ПСС, да “развържем кесията” и за дронът, който ще се ползва много активно в бъдещите акции.

Огромно благодаря на всички дарители, както и на нашите партньори! Без вас, тази кампания никога нямаше да се случи толкова прекрасно!
По-долу можете да намерите подробен отчет на изразходените средства, както и прикачени документи от кампанията.

Какво точно е AED и защо е важно да се разпространи по-широко в планините у нас?

AED се използва за подпомагане на пострадали с внезапна сърдечна смърт. Това е усъвършенствано и лесно за използване медицинско устройство, което може да анализира сърдечния ритъм и, ако е необходимо, да администрира на пострадалия електрически шок (дефибрилация), за да помогне на сърцето да възстанови ефективния си ритъм.

AED уредът е компактен, лек и лесно преносим, и предоставя възможност за реанимиране на критично пострадали директно на терен.
Разположен там, където има големи струпвания на хора и, в ръцете на обучени спасители, преносимият дефибрилатор може многократно да увеличи шансовете за оцеляване и съвсем буквално да направи разликата между живота и смъртта.

Предимството на тези уреди е, и в това, че не е нужно да си медицински специалист, за да ги използваш. Всеки уред има инструкции за употреба в пиктограми на кутията си, а също така и вградени защити срещу неправилно използване.
На практика, чрез AED, всеки, с поне базов курс по първа помощ, средна интелигентност и няколко капки елементарна съобразителност, може да окаже помощ на критично пострадал. Именно това е и причината, тези уреди да са широко разпространени по света, по летища, автогари, големи молове и дори оживени булеварди.

Човешкият живот е безценен и никой, никога не е застрахован, че нещо няма да се случи с него или близките му. И ние вярваме, че тази кампания е една малка, но изключително важна стъпка към подобряване на безопасността, на всички, които по своя си начин се наслаждаваме и пребиваваме в планината.

Пълен отчет на събраните дарение можете да проследите в ТАЗИ ТАБЛИЦА.

С развитието на кампанията ще публикуваме тук и всички платежни документи за закупените и доставени AED комплекти.

ОТЧЕТ НА ИЗРАЗХОДЕНИ СРЕДСТВА

Разходи на кампанията:

 1. Печат на календари – 6744 лв за 1000 броя
 2. Опаковачна хартия – 130 лв
 3. Реклама във фейсбук и инстаграм – 883.16 лв
 4. Върнати, невзети и пренасочени пратки – 121.58 лв
 5. Дефектни и повредени календари – 12 броя

ОБЩО: 28 542.74 лв

Приходи на кампанията: 

 1. Продадени 982 календара – 29 460 лв
 2. Възстановена сума за дефектни календари – 80.92 лв
 3. Рекламация на загубена пратка – 60 лв
 4. Частно дарение в брой – 500лв
 5. Частно дарение в брой – 1000 лв
 6. Частно дарение по сметка на БЧК – 100лв
 7. Частно дарение по сметка на БЧК – 500 EUR

ОБЩО:
При Mountain Talk – 31 100.92 лв
При БЧК – 500 евро + 100 лв

Както се вижда, кампанията има остатък при Mountain Talk, който се равнява на 2 232.44лв.
Този остатък беше преведен по сметката на Пистова Спасителна Служба, за да се ползва за Кампанията по реновиране на заслон Казана, която навлиза в своите по-финални фази.

Остатъкът при БЧК остава на тяхно разположение за разпределение по преценка.

ДОКУМЕНТИ

Споразумение с БЧК/ПСС за съвместна дейност (кликни за пълна резолюция):

ФАКТУРА ЗА ПЕЧАТ НА КАЛЕНДАРИ: ИЗТЕГЛИ PDF

ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛНИ ПРОТОКОЛИ ЗА КАЛЕНДАРИ:

 

ПРИЕМО ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ ЗА ДОСТАВКА НА ДРОН:

ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ ЗА ДОСТАВКА НА АВД (AED):  ИЗТЕГЛИ PDF

ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ ЗА 2232.44 лв КЪМ ПИСТОВА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА: